Saturday, January 4, 2014

Francoski buldog

Poreklo je težko dokazati, saj noben pes na tem svetu ni doma samo v eni vasi ali eni deželi. Francozi so ponosni na tole pasmo, saj obstajajo dve različici izvora te pasme. Po eni različici je bil mali buldog pri njih doma od nekdaj in drugače ni, in ne bi moglo biti, po drugi strani pa naj bi se pojavil kot strela z jasnega konec devetnajstega stoletja, tik preden ga je naslikal slikar Touluse-Lauterec. Taka podoba ja za vse večne čase neizpodbiten dokaz, da je francoski buldog obstajal že pred dobrim stoletjem, seveda se je bistveno razlikoval od ostalih buldogov, bil je ljubek, živahen nič divji ali nevaren. 

Opis pasme

Lastnosti pasme
Pasmo uvrščamo med male malose. Videz buldoga je masiven ter tehta od 8 do največ 14 kilogramov, ko je odrasel. Glava je široka, oglata, čelo je plosko. Posebnost pri pasmi se kaže v tem, da ima pokončna ušesa, tako imenovana netopirjeva ušesa, ta podajajo obrazu tipičen izraz, so srednje dolga in široka ob nasadišču. Telo ima čokato ter mišičasto, ki pa ga ne sme ovirati pri normalnem gibanju.Francoski buldog se zelo naveže na lastnika, do tujcev je nezaupljiv.
Dobre lastnosti te pasme so: večjih psov se ne boji, je igriv, radoveden, živahen ter predvsem crkljiv, lastnika zna zabavati. Ni preveč zagret za čuvanje in lajanje. Psi so zelo različne barve in sicer: črna progasta, jelenje rjava, bela s črnimi lisami,krem, črn, lahko pa celo tribarven. Posebnost je v tem, da ima vedno belo liso pod vratom ne glede kakšne barve je. Zaradi konstrukcije majhne glave ima ovirane dihalne poti ter ne oddaja toplote, zaradi tega tudi hrope zato težko prenaša vročino. Zelo se pa rad sonči. Pazite, da se ne pregreje, poleti se izogibajte sprehodom med opoldanskim časom in imejte vedno dovolj vode seboj, da se odžeja ali ohladi. Za vzdrževanje dlake zadostuje redno krtačenje z gumijasto rokavico za ščetkanje in kopel enkrat na mesec ali na dva meseca.

No comments:

Post a Comment